Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Sport brengt nieuw publiek naar plattelandsregio

Regiofietsroutes of boerderij open dagen zijn beproefde manieren om mensen naar de boerderij te lokken. Gecombineerd met een rondleiding of proeverij geeft de ondernemer een goed beeld van zijn bedrijf. Maar het kan ook anders: door niet de boerderij zelf centraal te stellen, maar het slechts als decor te gebruiken voor externe evenementen komen er nieuwe doelgroepen naar de boerderij. Die, misschien wel terloops, geïnteresseerd raken in een vervolgbezoek of afname van een product.
 
Marathon over boerenerf
De Raamvallei Duomarathon is zo’n voorbeeld: het is een heuse marathon, gehouden in het Land van Cuijk (Brabant), waar sporters uit heel Nederland op afkomen. Zij fietsen en lopen over prachtige landgoederen, door bos, over hei en langs water, en komen op hun route zelfs dwars door een ligboxenstal. Zij worden tussen het sporten door getrakteerd op lekkere kleine hapjes, muziekoptredens en andere verrassingen. “Het is een dagje Efteling, maar dan exclusiever”, zegt organisatrice Sandra Reusen.
25 september is de tweede editie, en kunnen er 250 duo’s meedoen. Het idee is dat een persoon op de fiets zit en de ander hardloopt, in onderling overleg kunnen ze elkaar afwisselen.
 
Beleving centraal
Organisatrice Sandra Reusen: “Het is heel leuk om te zien wat het met mensen doet. Ze hebben echt een ervaring. De vorige keer was er bij de finish iemand helemaal in tranen om wat de dag met hem had gedaan. Het is een kwestie van inspanning en ontspanning, van opladen en ontladen, en dat in het schilderachtige landschap van het Land van Cuijk. In deze regio hebben 62 bedrijven zich verenigd in het Verrassende PlatteLand van Cuijk, veelal in het agrotoerisme.”
 
Indirecte bedrijfspromotie
Op een indirecte manier vindt bedrijfspromotie plaats. Zo is er bij de finish een markt met streekproducten en worden arrangementen geregeld om het evenement heen. “Dat zijn dan overnachtingen op de recreatiebedrijven. Die lopen al aardig vol.”
De marathon is een dag per jaar, maar de bekendheid van het gebied en de bedrijven zorgt het hele jaar voor meer klandizie. Mensen komen terug voor de natuur, de bezienswaardigheden, het koeknuffelen, wandelen, fietsen, lekker eten en fijn overnachten. “Dus de landbouw staat niet centraal, maar is als decor zeker belangrijk en wekt zo de interesse van nieuwe mensen”, besluit Reusen.
 
Inschrijven
Je kunt nog inschrijven voor de duomarathon via: www.raamvalleiduomarathon.nl/inschrijven. Kosten per duo: € 70,-