Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Shop in shop brengt gezond eten binnen handbereik

De verkoop van boerderijproducten kan op veel manieren, maar een vorm is wel heel bijzonder: die van de shop in een shop. De producten zijn daardoor op veel meer plaatsen te koop dan in eigen boerderijwinkel, tegelijk is het niet de handel die er met de winst vandoor gaat. BoereGoed uit De Lier heeft nu een samenwerking met zes verschillende tuincentra in de regio waar hun producten te koop worden aangeboden.
 
Tuincentra op zoek naar versproducten
BoereGoed is een organisatie die zorgt voor afzet van eigen producten uit eigen kas en een aantal producten van ondernemers in de regio, zoals een aardbeienteler.
Marja van den Berg van BoereGoed legt uit: “Het idee van de shop in de shop is begonnen doordat Gert Kogeler, een van de initiatiefnemers van BoereGoed, in contact kwam met de ondernemer van De Carlton tuincentrum. Die zocht naar nieuwe manieren om mensen over de vloer te krijgen. Verse groenten uit de buurt zijn een aantrekkelijk product waar mensen graag voor komen.”
 
Vergoeding
De shop in de shop bestaat uit een aangekleed groenterek met een bord BoereGoed erop. Hier staan producten van BoereGoed, die het tuincentrum verkoopt. Die krijgt vervolgens een vergoeding voor het gedane werk. Naast het bord BoereGoed is op de prijskaartjes te zien waar het product vandaan komt, en werkt BoereGoed aan een smoelenboek met kort verhaal over de producent in elke shop.
 
Meer gezond eten
“Zo hoeven wij maar twee tot drie keer per week de voorraden aan te vullen en verlopen producten mee terug te nemen, en doen zij de rest. Er is iedere dag iemand verantwoordelijk voor het assortiment en dat het er netjes bij ligt. Wij blij, tuincentrum blij, en onze leveranciers en afnemers blij. Ook is het goed voor de gezondheid: door het binnen handbereik brengen van verse lokale groenten gaan mensen dit meer eten. Naast de gewone groenten hebben we ook BoereSnoepGoed, bestaande uit snoeptomaatjes, kinderkomkommers en minipaprika’s.”
 
Meer afzetpunten
Zelf gaat BoereGoed verder met meer afzetpunten in de regio: liefst tuincentra omdat die combinatie bewezen werkt. Van den Berg raadt ondernemers in andere delen van het land aan om zelf te kijken met welke andere ondernemers ze samenwerkingen aangaan. “Kijk naar plaatsen waar geen groenteboer in de buurt zit, en met wie je een klik hebt.”