Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Rekentool voor eigen vleesafzet

Of je nu één koe per maand slacht of tien, verkoop van eigen vlees kan lonend zijn. Dat kan zowel vers vlees als ingevroren vlees zijn, waarbij het eerste meer aandacht verdient. Dit concludeert onderzoeker Marcel Vijn van Wageningen UR naar aanleiding van zijn onderzoek 'De verkoop van vlees van eigen dieren'.
 
Hij en zijn collega's ontwikkelden een rekentool, waarbij veehouders variabelen kunnen invullen om te zien hoe eigen verkoop voor hen zou uitpakken. Het is daarbij handig als er een adviseur meekijkt. Er is nog niet veel mee gerekend, dus een conclusie over hoeveel meer lonend het gemiddeld is, is nog niet te trekken. Wel blijkt uit een workshop sessie met vleesveehouders dat de opbrengsten enorm verschillen. 
 
Voorzichtig opschalen
Vleesveehouder Berrie Klein Swormink werkte ook mee aan het onderzoek. Hij heeft Brandrode runderen die hij afzet aan een horeca slager en in de eigen boerderijwinkel aan huis. Ook gaat er af en toe een koe via het Natuurboeren circuit naar de Deen supermarkten in Noord-Holland.
Klein Swormink is enthousiast over de rekentool. “Ik had zelf ook berekeningen gemaakt toen we met Natuurboeren begonnen, met een vergelijkbaar systeem. Deze tool is iets uitgebreider. Je kunt er goed aan zie dat de kosten van winkel en arbeid en productieverlies zwaar meewegen. Je moet dus heel voorzichtig opschalen.”
 
Dat eigen afzet lonend kan zijn, is de Brandrode runderhouder uit Lettele (Ov) wel duidelijk geworden. De eigen vleesverkoop stijgt, en dat kanaal levert het meeste op. Vers vlees heeft hij niet in het assortiment. “Mensen kopen veelal toch vleesvoorraden die de diepvries ingaan. Maar vers vlees heeft natuurlijke wel een extra uitstraling.”
 
Verwaarding
Het rendement van de verkoop van vlees van eigen dieren wordt vooral bepaald door de verwaarding van het rund: met welk assortiment van vleesproducten en tegen welke verkoopprijzen kan het vlees vlot worden afgezet? Deze optimale verwaarding wordt door een aantal factoren bepaald, zoals de kwaliteit van het rund, de  afstemming met de slager, de communicatie met de klantenkring, en een slimme manier voor afzet van niet courante delen in gehakt of worst.
Ook de moeite die mensen moeten doen om het vlees te kopen speelt natuurlijk een rol: zijn er diverse  verkoopplaatsen, is er huisbezorging en heeft de eigen winkel ook een koopavond?
 
Vers Vlees
Daarbij zou vers vlees verkopen volgens Vijn iets kunnen toevoegen. “Terwijl in Engeland verkoop van vers vlees veel voorkomt, is het in Nederland meer gebruikelijk dat boerderijwinkels ingevroren vlees verkopen. Dit komt vooral door vooroordelen over extra wettelijke eisen. Die zijn er wel, maar ze zijn niet onoverkomelijk.”
“Zo denken mensen dat je er extra diploma’s' voor nodig hebt. Dat laatste is wel zo als je gaat snijden, maar als je voorgesneden vlees vers verkoopt zijn de eisen vergelijkbaar met de verkoop van vlees uit de diepvries. Natuurlijk met een kortere houdbaarheid, namelijk drie dagen, maar daarna kun je alsnog invriezen.”
 
 
Nu vragen boeren dezelfde prijs voor vers als ingevroren vlees, volgens Vijn zou daarin gedifferentieerd kunnen worden en kan vers vlees ook andere klanten trekken. “In onze boerderijwinkels zie je vooral verkoop van groenten en fruit en delicatessen van derden. Als je naar de verdiensten kijkt, is verkoop van eigen producten veel lucratiever. Vers vlees in het assortiment brengen kan meer klandizie opleveren.”
 
Variabelen
In de rekentool zijn verschillende variabelen opgenomen, zoals de opbrengst van levende dieren ter vergelijking, de kosten van de slacht en het uitsnijden, het slachtgewicht, de verschillende producten en hun opbrengsten. Winkelkosten zijn ook een onderdeel. Ook is uit interviews met ondernemers de verkoopprijs van de verschillende producten gedestilleerd: handig om te vergelijken.
Daarbij geeft Vijn toe dat niet alle argumenten in een tool te vatten zijn. “Soms lijkt het onlogisch dat veel vlees in hamburgers verdwijnt, maar dit kan ook een strategie zijn om snel een koe af te zetten.”
 
Rapport 'De verkoop van vlees van eigen dieren'
Rekentool 'Verkoop van vlees van eigen dieren'