Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Boerderijschool haalt Randstadkinderen naar Achterhoek

‘De Boerderijschool verbindt’ is de nieuwe publicatie van de Stichting Boerderijschool, met allerlei leuke suggesties rondom het concept van Boerderijschool. De Boerderijschool brengt scholen en boerderijen met elkaar in contact om te stimuleren dat schoolklassen 5 of 20 dagdelen op de boerderij doorbrengen én begeleidt dit contact ook de eerste twee jaar.
 
Zomerweken op de boerderij
Eén voorbeeld staat echter niet in het boekje, want die is nog maar net bedacht: zomerweken op de boerderij. Evelyne Scheurs van De Boerderijschool heeft met de stichting Kariboe Bibi geregeld dat eenoudergezinnen uit Den Haag naar boerderij Ruimzicht in Halle in de Achterhoek komen en na de zomer een woensdagmiddag per maand naar een boerderij in de buurt gaan.
“Het gaat dan om gezinnen –veelal moeders- die anders zes weken in de vakantie op hun flat zitten. Het zijn veelal Afrikaanse gezinnen, wiens voorouders een agrarisch bestaan hadden, maar dat zijn ze hier helemaal kwijt. Wij brengen ze graag in contact met het Nederlandse platteland.”
 
Nieuwe verbindingen
Evelyne heeft er duidelijk zin in, net als dat ze zich verheugt op andere nieuwe verbindingen, waarvan voorbeelden beschreven staan in het boekje. Hier gaat het bijvoorbeeld over teamuitjes van school naar de boerderij, het geven van presentaties van leerlingen op de boerderij, of het doen van een investeringsoefening.
 
Leerlingen mochten daarvoor zelf een investering doen. Ze kozen te investeren in een schaap. Ze maakten een afrastering, kochten bij de buurman een schaap en zien nu hoe deze lammeren en wol geeft. Ook kan de Boerderijschool materialen leveren voor open dagen op school, bijvoorbeeld voor een poep les demonstratie: welke poep is van welk dier?
 
Ideeën en tips in boekje
Het boekje reikt het idee aan en geeft een aantal tips hoe dit te realiseren. Scheurs: “Kijk gewoon naar wat bij je past, wat praktisch is. En bij kinderen waar hun eigen interesse ligt. De boerderij biedt oneindig veel mogelijkheden.”
 
Meer informatie over Boerderijschool