Over multifunctionele landbouw

Op veel veehouderij-, akkerbouw- of tuinbouwbedrijven worden niet alleen dieren gehouden of gewassen geteeld, maar steeds meer agrariërs pakken ook andere activiteiten op. Ze zien nieuwe mogelijkheden om het eigen bedrijf te ontwikkelen en te versterken, door het agrarisch bedrijf te combineren met de levering van maatschappelijke producten en diensten. Hierdoor krijgt het bedrijf een multifunctioneel karakter en vandaar ook de term multifunctionele landbouw (MFL).
De land- en tuinbouw zorgt voor gezond voedsel en mooie planten. De wijze waarop dit gebeurt – in het bijzonder het respect voor mens, dier en omgeving – creëert een sfeer en cultuur die voor vele andere doeleinden ingezet kan worden. Bij ondernemers die gepassioneerd zijn, die handelen met liefde voor dier en omgeving, daar wil je direct je voedsel kopen. Maar daar willen ook honderdduizenden mensen recreëren, vinden opvoeders het nuttig om kinderen hier op te laten groeien of wat over te leren en kan het belang van verantwoord omgaan met natuur en biodiversiteit getoond worden. Last but not least is het bij uitstek een plaats om – veel effectiever en kostenefficiënter dan in intramurale zorginstellingen – uiteenlopende zorgvragen in te vullen en daarmee de groeiende zorgopgave in Nederland beheersbaar te maken.
De activiteiten die multifunctionele landbouwers ontwikkelen, variëren van o.a. zorglandbouw, agrarische kinderopvang, boerderijeducatie, boerderijverkoop (vaak ook met streekproducten), natuurbeheer of plattelandstoerisme. Soms ontstaan er combinaties van meerdere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een zorgboerderij met een boerderijwinkel. Voor veel ondernemers zijn deze activiteiten geen bijzaak, maar een belangrijke economische pijler binnen het bedrijf.
 
De multifunctionele landbouw groeit en beantwoordt hiermee aan de toenemende marktvraag van mensen naar rust, ruimte, zorg, recreatie, plattelandsbeleving en lekker en natuurlijk eten. De ondernemers vinden het belangrijk om het contact tussen boer - burger en tussen burger - voedsel te versterken en om voorzieningen op het platteland in stand te houden. Door de multifunctionele activiteiten op de bedrijven worden contacten met de burger gelegd (zorgcliënten, kinderen, familie, recreanten, etc). Dit betekent dat de multifunctionele landbouw niet alleen bijdraagt aan een vitaal platteland, maar ook van belang is voor de mensen in de nabijgelegen stad. De sector zorgt ook voor meer werkgelegenheid, want er werken gemiddeld meer mensen op een multifunctioneel dan op een gewoon agrarisch bedrijf. Kortom: de multifunctionele landbouw draagt bij aan het leefbaar houden van het platteland door meer en nieuwe (economische) activiteiten.
 
Op deze website kunt u meer informatie vinden over de verschillende deelsectoren in de multifunctionele landbouw.
 
Brochure 'Kijk op de Multifunctionele Landbouw, omzet 2007-2018'
Bent u nieuwsgierig naar de omzetcijers van de totale Multifunctionele Landbouw? Bekijk dan hier de volledige brochure.
 
Dag van de Multifunctionele Landbouw 29 mei 2019
Op woensdag 29 mei vond de Dag van de Multifunctionele Landbouw plaats. Hieronder vindt u de presentaties die verzorgd zijn op deze dag:
 

Back to top