Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Over boerderijverkoop & streekproducten

Met boerderijverkoop wordt de directe afzet van een boer aan consumenten, catering, instellingen of horeca bedoeld, zonder tussenschakels. Tussen de twee uiterste vormen van boerderijverkoop, van een simpel stalletje langs de weg tot een luxe boerderijwinkel, zitten vele gradaties, maar het gaat altijd om directe verkoop van de boer of tuinder aan de consument. De boer of tuinder vult daarbij zijn producten vaak aan met die van collega’s. Ook de verkoop op de boerenmarkt of via een webwinkel waarbij eigen producten worden verkocht en aan huis geleverd worden zijn manieren waarop de boer zelf de consument kan bereiken.
 
Er is de afgelopen jaren een nieuwe generatie boerderijwinkels ontstaan: professioneel,
klantgericht en met een breed assortiment, zoals de Landwinkels. Streekproducten zijn heel belangrijk voor die winkels, en die komen er steeds meer. De stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) heeft circa 250 producten gecertificeerd als Erkend Streekproduct. Die voldoen aan strenge eisen. Maar daarnaast zijn er nog tal van andere niet-gecertificeerde producten die verkocht worden als streekproduct.
Er vormt zich ook een exclusief segment ‘boerderijwinkel’. Bijvoorbeeld van bedrijven die maaltijden in de stal of kookworkshops aanbieden. De ondernemers van die bedrijven focussen voornamelijk op het verhaal achter de producten en benadrukken de binding met de streek.
 
In hoeverre het ‘stalletje langs de weg’ uit kan groeien tot een volwaardige economische activiteit hangt af van zowel de ambities van de ondernemer als van de regelgeving. De gemeente kan grenzen stellen over bijvoorbeeld de precieze locatie waar de verkoop mag plaatsvinden (binnen de bestaande bebouwing en in een nieuw gebouw) of over de oppervlakte van de winkelvloer. Daarnaast stellen sommige gemeenten als eis dat het eigen product een bepaald minimumpercentage van de verkoop uitmaakt.