Is deze e-mail van Multifunctionele Landbouw (MFLnet) niet goed zichtbaar, klik dan hier voor de online versie.
  NIEUWS Mei 2015
 
Omzet- en impactmeeting MFL

De omzet in de multifunctionele landbouw is ook afgelopen twee jaar gegroeid van 477 naar 491 miljoen euro. De groei is wel minder dan voorgaande jaren. Zorglandbouw en kinderopvang zijn de afgelopen twee jaren het meest in omzet gegroeid.

  » Lees verder
 
Omzetcijfers aangeboden aan Parlement

Staatssecretaris Dijksma heeft het rapport Kijk op Multifunctionele landbouw, omzet en impact 2007 – 2013 aangeboden aan de 2e kamer. In de begeleidende brief aan de kamer schrijft de Staatssecretaris onder andere dat ze in de multifunctionele landbouw en in stadslandbouw kansen ziet om de afstand tussen sector en samenleving te verkleinen.

  » Lees verder
 
Escape room laat gasten ontsnappen

De escape room, een kamer om uit te breken. Dit is een van de vele mogelijkheden voor binnenactiviteiten op de boerderij. Kim en Arthur van der Straten uit Ravenstein (Noord-Brabant) bouwden afgelopen winter een oude melkstal om en laten hun gasten daar nu ontsnappen. Het is een groot succes. “Er komen zowel gasten als dagjesmensen op af”, zegt Arthur.

  » Lees verder
 
Apps ook voor spelletjes op een echte boerderij

Niet alleen virtueel, ook in het echt kun je met je mobiel spelletjes doen op de boerderij.Studenten van de NHTV Breda hebben dit laten zien in het kader van een project samen met de ZLTO. Ze hebben 9 apps ontwikkeld voor multifunctionele boeren.

  » Lees verder
 
Meeste impact multifunctioneel lokaal

De impact van multifunctionele landbouw op de regio voert verder dan alleen de beurs van de ondernemer. Deze vorm van landbouw heeft vooral een positieve invloed op de leefbaarheid voor lokale bewoners in het gebied waar de ondernemer actief is.

  » Lees verder
 
Waarde zorglandbouw voor mensen met dementie aangetoond door RIVM

Dagbesteding op zorgboerderijen, draagt bij aan de activatie en participatie van een bepaalde groep mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook reguliere dagbesteding in bijvoorbeeld verzorgingshuizen doet dat, maar deze vorm van dagbesteding spreekt niet iedereen aan.

  » Lees verder
 
Gasten vinden, gasten binden

Vakantiegangers zoeken in de meeste gevallen (87%) hun vakantiebestemming via internet. Een goede website is dus belangrijk, maar ook achteraf en door het jaar heen kun je als ondernemer klanten vinden en klanten binden: oftewel zorgen dat ze nog eens terugkomen. Veel praktische tips zijn verzameld in de brochure ‘Gasten vinden, gasten binden. Hoe pak ik dat aan bij plattelandstoerisme?’

  » Lees verder
 
Pop up melksalon trekt veel bekijks

De pop-up Melksalon, een plek voor proeven, gesprek en toekomstdenken over de melkveehouderij in hartje Amsterdam. Dit bijzondere initiatief trekt veel bekijks. Zowel boeren als burgers komen erop af. Helen Kranstauber van project – en campagnebureau Food Cabinet, dat de pop up store samen met bedenkster en ontwerper Sietske Klooster vorm geeft: “Gedurende de hele maand ontwerpen we nieuwe toekomstperspectieven voor de sector. We denken bijvoorbeeld na over de koe en al haar producten en de systemen om haar heen.”

  » Lees verder
 
Iedereen Boer tijdens Dag van de Stadlandbouw 2015

‘Iedereen Boer?!’ is het centrale thema van de Dag van de Stadslandbouw 2015 op 4 juni in de Brabanthallen te Den Bosch. Het verwijst naar de overeenkomsten tussen stadslandbouw en agri-food, gezondheid, welzijn en stedelijke ontwikkeling. 3 juni vinden er excursies plaats naar inspirerende bedrijven.

  » Lees verder
 
Weinig vlees, veel fruit in boerderijwinkels

Boeren verkopen in hun boerderijwinkels vooral groenten, fruit, eieren en kaas, maar nauwelijks vlees van eigen dieren, constateerde Marcel Vijn van Wageningen UR eerder. Hij onderzocht onlangs hoe bedrijven de vleesverkoop toepassen, wat de financiële haalbaarheid ervan is en wat de succes- en faalfactoren zijn.

  » Lees verder
 
Doelenkaarten voor motivering deelnemers zorgboerderij

Zorgboerderij De Akkerwinde in Nisse en zorgboerderij Binnenstebuiten hebben samen met onder andere de ZLTO en met hulp van Interreg subsidie, competentiekaarten (ook wel doelenkaarten) voor cliënten ontwikkeld. Hiermee krijgen deelnemers op de zorgboerderij diploma’s voor wat ze geleerd hebben.

  » Lees verder
 
Kansen voor gedroogd Nederlands fruit

Harrie van den Elzen uit Zeeland is bezig zijn biologische appels en peren te drogen voor gebruik als gezonde snack of in muesli. Zijn bedrijf biologischeappelsenperen.nl zoekt nu collega’s die mee willen helpen de appel- en perenschijfjes professioneel te drogen.

  » Lees verder
 
Regioproduct.nl verbindt landelijk vraag een aanbod streekproducten

Producenten en gebruikers van streekproducten kunnen elkaar vinden via de website regioproduct.nl, Daar worden producenten en producten getoond en staan korte verhalen over de bedrijven. Consumenten kunnen doorklikken naar het bedrijf om daar zelf te kopen, bedrijven vinden elkaars adres en ook horeca is aangesloten evenals diverse Plus Supermarkten.

  » Lees verder
 
Goed om te weten

De website www.multifunctionelelandbouw.net is vernieuwd, informatie en brochures over allerlei onderwerpen zijn nu handiger te vinden.

De factsheet sponsoring boerderij educatie geeft een beeld van de sponsoring in deze sector en een overzicht van kansen in sponsoring.


»   3 & 4 juni: Dag van de Stadslandbouw te Den Bosch
»   19 & 20 september: PuurFair in Expo Haarlemmermeer bij Schiphol. Deze evenknie van BioBeurs bedient de consument en geeft innovatieve bedrijven de kans hun duurzame product te laten zien en te verkopen.

WebsiteContact | Aanmelden | Afmelden