Is deze e-mail van Multifunctionele Landbouw (MFLnet) niet goed zichtbaar, klik dan hier voor de online versie.
  NIEUWS December 2014
 
Leren van elkaar in intervisiegroepen

“Intervisie is zeer leerzaam voor zowel je eigen ontwikkeling als vakinhoudelijk. Door feedback van collega's in een vertrouwde omgeving kom je echt verder. Studieclubs zijn ook goed, maar daar zitten meer mensen en het wordt toch minder persoonlijk”, zegt Marieke Claessens van zorgboerderij Wienes en Wienes Plaats in Hegelsom (Limburg).

  » Lees verder
 
Utrechtse boerin meest innovatieve van Europa

Djûke van der Maat uit het Utrechtse Bunnik is verkozen tot de meest innovatieve boerin van Europa. De vruchtbare combinatie van innovatieve fruitteelt, nieuwsgierigheid en kennis delen viel bij de jury in goede aarde.

  » Lees verder
 
Platform multifunctionele landbouw gaat voor stevige toekomst

De multifunctionele landbouw heeft een nieuw overkoepelend orgaan: het Platform Multifunctionele Landbouw. Hierin zitten LTO, sectororganisaties, onderwijs, onderzoek en het ministerie van EZ. Het doel van het platform is om van elkaar te blijven leren, en verbinding te leggen tussen ondernemers en ministerie en tussen ondernemers en onderzoek.

  » Lees verder
 
Zorgboeren wisselen kennis uit over de grens

Zorglandbouw begint ook in andere landen een trend te worden, al heeft het in ieder land een ander karakter. In de Verenigde Staten is zorglandbouw in opkomst in de vorm van dagbesteding, in Zwitserland is het vooral pleegzorg, in Duitsland hebben zorgboerderijen meer het karakter van een instelling dan van een boerderij en in Scandinavië gaat zorglandbouw vaak gepaard met educatie.

  » Lees verder
 
Mee ontwikkelen met nieuwe vragen uit de maatschappij

Waarom zou je als ondernemers steeds nieuwe dingen doen? Het kost tijd en geld. “Toch is het ongelooflijk belangrijk door te ontwikkelen, je moet meegaan met de maatschappij”, zegt Carlos Faes.

  » Lees verder
 
Bundeling van krachten voor positie in groeiende streekproductenmarkt

De interesse voor streekproducten groeit hard. Zo hard, dat ook mainstream supermarktketens deze in huis halen. Soms stellen ze zich beschikbaar als afhaalpunt voor groentepakketten, soms verkopen ze streekproducten van Willem en Drees of van Gijs en soms geven ze in hun schappen ruimte aan lokale initiatieven.

  » Lees verder
 
Vraag hulp voor klussen via NLdoet

Ondernemers in de multifunctionele landbouw hebben vaak veel klussen voor de handen. Tegelijkertijd biedt hun erf ruimte aan allerlei mensen. Een goede mix om in aanmerking te komen voor ondersteuning en vrijwilligers via NLdoet. Evelien Blauwendraat van kinderdagopvang Het Blauwe Kieltje raadt het iedereen aan.

  » Lees verder
 
Rotterdamse kinderen en masse naar de boerderij

In Rotterdam is in september 2014 het initiatief ‘De Stad Uit’ van start gegaan. Kinderen uit de stad gaan op bezoek, spelen en leren bij boeren op het platteland.

  » Lees verder
 
Slapen in een luchtballon populaire nieuwe accommodatie

“Wil je niet hoeven prijsvechten dan moet je je onderscheiden”, zegt Rud van Herk van boerderijcamping Pergama in het Brabantse Haaren. Hij en zijn ouders en broer hebben een nieuw themaverblijf gebouwd: Ballonairpoort, waar je kunt slapen in een luchtballon. Dat wil zeggen: een echte ballonmand met een stukje echte ballon erboven, maar wel in een vakantiehuis met alle luxe erbij.

  » Lees verder
 
Goed om te weten

De website www.multifunctionelelandbouw.nl wordt vernieuwd: doel is om informatie makkelijker te vinden.

Buurtmoestuin? Zo gedaan! Een handige nieuwe brochure van Wageningen UR.

De training praktisch leidinggeven van Karola Schröder en Wilma Nijboer op 14, 21 en 28 januari 2015 heeft nog een aantal plekken. Kosten € 399,-- excl BTW. 

»   Woensdag 21 en donderdag 22 januari 2015 | BioBeurs te Zwolle, de biologische vakbeurs georganiseerd door Bionext in samenwerking met Libéma.
»   Zaterdag 30 en zondag 31 mei 2015 | PuurFair te Schiphol, de duurzame consumentenbeurs georganiseerd door PuurFair in samenwerking met Bionext en Libéma.
WebsiteContact | Aanmelden | Afmelden