Is deze e-mail van Multifunctionele Landbouw (MFLnet) niet goed zichtbaar, klik dan hier voor de online versie.
  NIEUWS September 2014
 
Rekentool voor eigen vleesafzet

Of je nu één koe per maand slacht of tien, verkoop van eigen vlees kan lonend zijn. Dat kan zowel vers vlees als ingevroren vlees zijn, waarbij het eerste meer aandacht verdient. Dit concludeert onderzoeker Marcel Vijn van Wageningen UR naar aanleiding van zijn onderzoek 'De verkoop van vlees van eigen dieren'.

  » Lees verder
 
Runderland gaat Westerkwartier Groningen op de kaart zetten

Ondernemers in het Westerkwartier in Groningen willen meer mensen naar hun gebied trekken, en de stichting Runderland heeft hiervoor het concept Runderland bedacht. De koe moet de trekpleister worden, in al haar vormen. Individuele ondernemers kunnen hierop inhaken, er komt een jaarlijks evenement en een internetplatform over de koe en haar relatie tot de mens, in combinatie met merchandising.

  » Lees verder
 
Boerderijeducatie: meer dan geld verdienen.

Tineke van den Berg is een pionier op het gebied van boerderijeducatie. Al 18 jaar ontvangt zij klassen, scholen en groepen op haar Stadsboerderij in Almere. Zij hanteert een combinatie van financieringsstromen om hier invulling aan te geven. Volgens Van den Berg moet je niet aan Boerderijeducatie beginnen om er geld aan te verdienen, maar moet je wel proberen er wat aan over te houden. 

  » Lees verder
 
Rustpunten groeiend fenomeen

Stichting Rustpunt timmert hard aan de weg: met ruim 500 Rustpunten in Overijssel, Groningen, Noord-Holland en Gelderland en binnenkort Utrecht en West-Friesland is het concept zich sterk aan het bewijzen. Over belangstelling heeft de stichting niet te klagen: overal zijn er wel ondernemers die ruimte aanbieden.

  » Lees verder
 
Kengetallensets multifunctionele landbouw sectoren in kaart gebracht

“Meten is weten, met inzicht in de cijfers kun je beter werken. Zo kun je een beter rendement halen op je bedrijf, of is een bank eerder bereid een lening te verstrekken”, zegt Harold van der Meulen, onderzoeker bij Wageningen UR. Hij is een van de auteurs van het rapport Inzicht in rendement van de multifunctionele landbouw; kengetallen in beeld.

  » Lees verder
 
Boerengolf

Hoe laat je zien dat jouw boerengolfbaan het beste is, dat jouw bedrijf staat voor kwaliteit en dat je de sport serieus neemt? Die vraag stelde de Vereniging van Boerengolfbaaneigenaren binnen hun netwerk Multifunctioneel Ondernemerschap. Samen ontwikkelden zij het Certificaat Top Boerengolf.
Het begon als grap, maar nu de nieuwigheid er af is, is Boerengolf zich aan het professionaliseren. Officiële kampioenschappen, fanatieke deelnemers en vanaf nu ook een erkend certificaat zorgen voor kwaliteit en continuïteit.

  » Lees verder
 
Samenwerkingsverbanden koppelen ondernemer aan samenleving

Uit een analyse van Wageningen UR blijkt dat de multifunctionele landbouw vooral in een behoefte voorziet, wanneer er sprake is van een duidelijk concept en een professionele aanpak. Dit kunnen ondernemers vaak niet alleen. Aanhaken bij een samenwerkingsverband kan een oplossing zijn. Dat is soms wel ingrijpend, dus is het verstandig een grondige analyse van bedrijf en ondernemer eraan vooraf te laten gaan.

  » Lees verder
 
Ondernemingsgericht Twitteren

Harry Schreuder is akkerbouwer in Flevoland en een fanatieke twitteraar. Met 2000 volgers op het sociale medium is hij waarschijnlijk de meest actieve tweetende boer. Een goed voorbeeld van omgevingsgericht ondernemen. Wageningen UR heeft twee websites om ondernemers hierbij te helpen: de portal http://omgevingsgerichtondernemen.nl en www.verbindingsmaatlat.nl.  

  » Lees verder
 
Meer gewassen telen voor één afnemer lucratief

Een groentebedrijf dat veel verschillende soorten groente levert aan één afnemer, kan veel rendabeler zijn dan een traditioneel vollegrondsgroentebedrijf dat slechts enkele gewassen verbouwt voor de handel. Het combineert het voordeel van een korte lijn met dat van een simpele logistiek. Wel is er veel organisatietalent nodig om gewaskeuzes, overleg met de klant, oogsttijdstippen en teelt goed te doen.

  » Lees verder
 
Agrarische kinderopvang groeit door ondanks krimp

Bij de Verenigde Agrarische Kinderopvang zijn tien nieuwe ondernemers bezig met het opzetten van een kinderopvang. Ondanks de krimp in de kinderopvangsector, stagneert de vraag bij agrarische opvangcentra niet. Volgens voorzitter Peter Gille, van kinderopvang De Koeienwei in Bergschenhoek, is de combinatie van een stevig kwaliteitskeurmerk en de groene buitenruimte dé reden dat ouders voor agrarische opvang kiezen.

  » Lees verder
 
Goed om te weten

Er is een nieuwe brochure: Verenigingen ontvangen op de boerderij

Een rekensom is gemaakt over de maatschappelijke kosten en baten van stadslandbouw: MKBA stadslandbouw. Met een bijbehorende filmpje op youtube.  

»   30 september 2014 | Inspiratieworkshop "Haal meer uit je bedrijfslocatie" voor ondernemers
»   21 en 22 januari 2015 | Biologische vakbeurs in Zwolle
WebsiteContact | Aanmelden | Afmelden