Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Vergaderlocatie is geen pak melk, het is uniek

Wat maakt een vergaderruimte bij de boer de moeite waard om te boeken? “Passie”, antwoordt Harald Droste, eigenaar van Droste’s dineren en logeren. “Daar mag het in ieder geval niet aan ontbreken. Durf iets van jezelf in het bedrijf te leggen.” In oktober deed hij zijn verhaal aan de deelnemers uit het ondernemersnetwerk ‘Vergaderen bij de boer’.
 
In de toekomst zullen consumenten steeds gevoeliger worden voor passie, voorspelt Harald Droste. “Natuurlijk brengen we allemaal graag een bezoekje aan een mooie boerderij waar het er tiptop uitziet. Maar voor een plek die geen sfeer uitademt en totaal zielloos is, loopt niemand warm. Zo’n plek beklijft niet. Het is niet onderscheidend genoeg.”
 
Dat is volgens hem de valkuil van ondernemers. “Je moet stevig in je schoenen staan om jezelf te onderscheiden, om anders te durven zijn. Het probleem is dat veel bedrijven veel op elkaar lijken. De ondernemers kijken te veel naar elkaar. ‘Wat doet die ander? Dan doe ik dat ook.’” Mensen hebben vaak de neiging om braaf in het midden van de weg te blijven, zegt Droste. “Maar een vergaderboerderij is geen pak melk waar er duizenden van zijn. Durf iets van jezelf in het bedrijf te leggen. Voeg waarde toe. Dat maakt gasten blij.”
 
Je hart volgen
“Je wordt vanzelf succesvol als je 100%  jezelf bent. Op het moment dat je je hart volgt, straal je dat uit. Doe eens wat je echt wilt. Laat je niet afleiden door het commentaar van anderen.” Recht op je doel af, dus? “Juist. En durf te veranderen. Veranderen betekent op nul beginnen. Durf het anders te doen dan je ouders of je buren. Wat niet wil zeggen dat het slecht is wat zij doen, maar het zegt niks over jouw passie.”
 
De tip van Droste is om terug te gaan naar de essentie. “Waarom run je eigenlijk een vergaderaccommodatie? Is het omdat je toevallig een lege schuur had, omdat je er rijk mee wilt worden? Of is het omdat je het leuk vindt om contact te hebben met mensen, of om iets tot in de puntjes te verzorgen? Of doe je het omdat je zo trots bent op je bedrijf? En waarom ben je er trots op? Bijvoorbeeld vanwege de ligging of de geschiedenis?” Het gaat er volgens Droste niet zozeer om wat je doet, maar waarom je iets doet en hoe je dat doet. “Kom erachter waar je drive zit en onderneem met passie!”