Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Sneller aan de slag: Samenwerking kinderopvang en thuiszorg

afbeelding van Helma te Velde

’t Schaopie in het Overijsselse Marienheem is een agrarische kinderopvang. Het bestaat sinds 2008 en er werken 12 mensen voor ongeveer 70 kinderen. ’t Schoapie wil in de nabije toekomst ook de opvang verzorgen voor kinderen met een zorgvraag. Hiervoor willen zij een samenwerkingsverband aangaan met VTE Thuiszorg uit Deventer.
 
Sylvia Nikamp is de initiator van ’t Schaopie en de drijvende kracht achter het samenwerkingsverband: ,,Mijn inspiratie is een jongetje dat bij ons op de dagopvang kwam. Eerst was hij gezond, maar later bleek hij een chronische aandoening te hebben aan zijn buik. Hij heeft permanent een sonde nodig voor voeding. Nu komt er voor de voeding iemand van de thuiszorg langs die de sonde vervangt waardoor het kind gewoon in een normale omgeving verder kan spelen.”
 
Volgens Nikamp loop je als je zelf de zorg wilt verlenen tegen allerlei zaken op. Waar moet je de budgetten aanvragen? Welke keurmerken moet je hebben? Welke kosten zijn er mee gemoeid? ,,Wij zouden per kind aanvragen moeten doen bij vijf verschillende organisaties. Dat kunnen we ook VTE laten doen. Wij verwijzen dan onze cliënt door naar VTE, zij verzorgen vervolgens de zorg op onze kinderopvang en de financiering hiervoor. VTE kan dit als geregistreerde zorginstelling sneller aanvragen en daardoor sneller aan de slag.”
 
Begin 2012 is ‘t Schaopie, gesteund door het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap, gestart om te kijken hoe kinderen met een zorgvraag het beste opgevangen kunnen worden op de boerderij. Hiervoor bezochten zij een kinderthuiszorgorganisatie in Leiderdorp. Die bracht ’t Schaopie in contact met VTE Thuiszorg in Deventer.
 
Sylvia Nikamp: ,,We hadden een open gesprek en dat verliep heel goed. De mensen van VTE dachten met ons mee en een samenwerking zou nu zo van start kunnen gaan. Wij gaan het nu onder de aandacht brengen van onze klanten en er daarna mee de markt op. We moeten de mensen laten weten dat we dit aan kunnen bieden. Ik hoop dat we in mei de eerste kinderen met een zorgvraag kunnen ontvangen.”
Bron: Handboek samenwerking in de (multifunctionele) landbouw