Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Slow Food Presidium voor Brandrode rund

afbeelding van Margreet Jongema

De internationale Slow Food Foundation for Biodiversity heeft vrijdag 17 mei Slow Food Presidium Het Brandrode Rund bekrachtigd. Daarmee is dit presidium formeel goedgekeurd. Tien houders van Brandrode runderen nemen deel aan het presidium, waaronder ondernemers uit het netwerk Brandrode Runderen binnen het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap.
 
Afgelopen donderdag en vrijdag bezochten twee inspecteurs uit Italië van Slow Food International drie bedrijven van deelnemers aan Slow Food Presidium Het Brandrode Rund. Ze keken rond bij melkveehouder Michiel Cassuto in Ede, bij vleesveehouder/natuurboer Berrie Klein Swormink in Lettele (Ov.) en bij de Groote Modderkolk, de boerderij van Natuurmonumenten in Loenen (Gld.). Vorig jaar al stemde Slow Food Nederland  in met een Presidium voor het Brandrode rund. Daarmee is dat ras, na de Lakenvelder, het tweede Nederlandse rund dat naast opname in de Ark van de Smaak van Slow Food  een Presidium-status heeft verkregen. 

Slow Food is een internationale organisatie die streeft naar lekkere, pure en eerlijke producten. Eén van haar activiteiten is het behoud van waardevolle producten en rassen voor het nageslacht. In een zogenaamd Presidium werken Slow Food-leden samen met boeren en ambachtelijke producenten aan het behoud van de authentieke streekproducten van de Ark van de Smaak. 
 
De meeste deelnemers aan Slow Food Presidium vermarkten zelf de producten van hun runderen. Ze leveren aan rechtstreeks aan consumenten, maar ook aan horeca en retail. In het dit voorjaar gestarte Ondernemersnetwerk Brandrode Runderen onderzoeken de veehouders hoe ze gezamenlijk hun afzet kunnen uitbouwen.
 
Lees ook het artikel in de nieuwsbrief van Vereniging het Brandrode Rund.