Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Nieuwe verdienmodellen natuurbeheer vinden met het Business Model Canvas

afbeelding van Rosanne Otter-Waterink

Wil je in de toekomst natuurbeheer blijven doen? Dan is het verstandig te kijken naar nieuwe verdienmodellen. Met behulp van het Business Model Canvas gingen ondernemers binnen het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap hier gezamenlijk naar op zoek. Oude subsidies voor natuur- en landschapsbeheer worden namelijk beperkt. Ook als natuurondernemer heb je echter klanten. Landeigenaren en overheden bijvoorbeeld. Die hebben en houden belang bij een aantrekkelijk landschap.
 
Als agrarisch natuurbeheerder heb je kennis en ervaring op dit gebied, dat ook buiten de subsidieregelingen als PSAN een waarde heeft. Hoe deze te vinden en te vermarkten? Daar ging het netwerk 'Nieuwe verdienmodellen agrarisch natuur- en landschapsbeheer' het afgelopen jaar naar op zoek. Een belangrijke conclusie is dat natuurbeheerders nog wel eens te veel bezig zijn met hun passie, dat ze de omgeving én de klanten wel eens uit het oog verliezen. Om de belangen van klanten en daarmee de geldstromen in het vizier te blijven houden, is het verstandig om het Business Model Canvas in te vullen. Speciaal voor multifunctionele ondernemers heeft het netwerk een aangepaste tool van het Canvasmodel ontwikkeld.
 
Melkveehouder Tonny Meulensteen uit Beek en Donk nam deel aan het ondernemersnetwerk Agrarisch Natuurbeheer, in de hoop één of meerdere serieuze aanknopingspunten te hebben om een nieuwe inkomstenbron te ontwikkelen. “Het Canvas model heeft goed geholpen weer naar het totale plaatje te kijken en je ogen open te houden voor nieuwe kansen. Laatst hoorde ik over een natuurbegraafplaats of dierencrematorium. Niet echt iets voor mij, maar vernieuwend is het wel. De kunst is om breed te denken zonder belemmeringen. Dan kom je verder. Zo probeer ik nu samen met anderen nog voet aan de grond te krijgen bij Brainport Eindhoven, om natuurbeheer onderdeel te maken van hun plannen. Het heeft geholpen daarvoor de businessmodellen voor ogen te hebben, en ook de excursie naar Stichting Ark was relevant: we hebben gezien hoe zij natuur vermarkten.”
Volgens Meulensteen had het een meerwaarde samen met het model aan de slag te gaan. “Samen kom je sneller bij nieuwe partijen uit. Je kunt wel een tijdje naar het Canvas model staren, maar het helpt als meer mensen meedenken. Ik ben ook zeer benieuwd naar de aangepaste tool.”