Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Lamsvlees, lekker dichtbij

afbeelding van Rosanne Otter-Waterink

‘Lamsvlees, lekker dichtbij’ is een ondernemersnetwerk van twaalf schapenhouders die zich toe willen leggen op de verkoop van schapenvlees aan huis. Alhoewel de schapenhouders onderling verschillen, werken ze nu samen om hun producten op een goede manier in eigen beheer te verkopen.
 
Het netwerk 'Lamsvlees, lekker dichtbij' focust zich op het verbeteren van het ondernemerschap. Schapenhouders willen door professionele thuisverkoop van lamsvlees de regie houden in de eigen keten. Het netwerk is onderdeel van het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap.
 “De schapenhouders die deelnemen zijn heel verschillend,” zegt netwerkbegeleider Anita Beijers:  “Zo zijn er verschillende soorten bedrijven met verschillende schapenrassen en dus ook verschillende soorten vlees. Sommigen zijn al een tijdje bezig met verkoop, anderen zitten in de opstartfase. Dat verschil werkte heel inspirerend, omdat mensen elkaar echt iets te leren hadden. Het gemeenschappelijke doel was: hoe verkopen wij onze producten in de boerderijwinkel?”
De resultaten van het netwerk laten zich volgens Beijers niet gemakkelijk vangen in een product: “Het ging vooral om processen van professionalisering. Zo hebben we een format aangedragen voor het schrijven van een goed businessplan en hebben wij het bedrijf ZOZ concepts een workshop laten maken over het vertellen van het verhaal achter je product. Deze producten kunnen door andere netwerken binnen de multifunctionele landbouw opgepikt worden.”
Het netwerk liep officieel van maart 2012 tot maart 2013, maar is zelfstandig doorgegaan om de kennis te implementeren in de bedrijven. De schapenhouders hebben ook de website opgezet waarbij ze elkaar ondersteunen in de promotie van hun producten.
Zie hier voor meer materiaal en verslagen over verkoop van eigen (schapen) vlees.
Ook handig voor ondernemers die aan andere vormen van thuisverkoop doen!