Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Je eigen stijl van leidinggeven

De tweede bijeenkomst van het netwerk Werkgeverschap in de zorg stond in het teken van leidinggeven. ‘Het was een boeiende avond waarin zelfkennis centraal stond’, aldus Frank van Helvert, ondernemerscoach bij ZLTO. Hij begeleidt het ondernemersnetwerk binnen het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap.
 
Wat voor dier ben jij?
Ben je een uil, haan, bij of vlinder? “Elk dier heeft zo zijn eigen persoonlijke kenmerken”, aldus Frank van Helvert. “Zo zijn uilen onderzoekend, weloverwogen, formeel en nauwkeurig, maar kunnen ze ook afstandelijk, pietluttig en argwanend zijn. Ieder dier heeft zijn eigen typische kenmerken met zijn eigen valkuilen. Het is heel waardevol als je jezelf leert kennen én weet wat je collega’s en medewerkers voor types zijn. Zo kun je inschatten hoe je hen het beste kunt benaderen.”
 
Volgens de ondernemerscoach bestaan er vier stijlen van leidinggeven. “Delegeer, overleg, overtuig of instrueer je als leidinggevende? En welke stijl past het beste bij welk type medewerker?” In de netwerkbijeenkomst hebben de deelnemers met elkaar verschillende gesprekssituaties geoefend. Bijvoorbeeld lastige gesprekssituaties. Daarbij kwam aan bod wat voor type je zelf bent. Het reflecteren op zichzelf als mens en manager leidde bij de deelnemers tot nieuwe inzichten.
 
Beste werkgever
Bij de volgende bijeenkomst van het netwerk Werkgeverschap in de zorg nemen de deelnemers een kijkje in de keuken bij Hoppenbrouwers in Udenhout. Dit elektrotechniekbedrijf met zo’n 240 medewerkers is in 2010 uitgeroepen tot Brabants Beste werkgever. Interessant om van te leren!