Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Goede afspraken maken voorkomt problemen

afbeelding van Helma te Velde

Lu Nijk heeft zorgboerderij De Maargieshoeve in Kallenkote (Ov) en werkt op veel fronten samen met andere ondernemers. Hij doet mee aan het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap en richt zich op kengetallen. Doel is om samen met andere ondernemers in de zorglandbouw cijfers te vergaren en zodoende zijn bedrijf te kunnen vergelijken met dat van anderen. Ook is hij met zijn theeschenkerij betrokken bij horeca- en recreatie activiteiten in de regio. Er is zelfs een heuse coöperatie opgericht van tuktuk rijders die samen arrangementen aanbieden.
 
,,Ik vind het heel leuk om in verschillende netwerken te verkeren. Horeca-ondernemers zijn heel anders dan boeren. En de zorg is weer een heel andere wereld. Met collega’s uit al deze branches probeer ik samen te werken. Daarbij heb ik altijd een duidelijk doel voor ogen. Ik doe het om iets te bereiken en niet voor de gezelligheid.”
 
De tuktuks zijn een groot succes: de kleine, op elektrisch aangedreven wagentjes brengen toeristen van A naar B, maar die van Nijk wordt ook ingezet op de zorgboerderij om leuke uitjes mee te doen. De acht ondernemers die vorig jaar een tuktuk kochten, hebben samen subsidie en inkoopvoordeel geregeld en afspraken gemaakt over verhuur aan elkaar en over welke prijs ze hanteren richting klanten. Het geheel werkt als een coöperatie en staat allemaal op papier. ,,Dat voorkomt problemen.”
 
Via het netwerk worden ook diensten uitgewisseld: de theeschenkerij van de Maargieshoeve verzorgt high tea pakketten voor onderweg. Anderen bieden leuke routes aan of ontvangen gasten bij een hunebed.
Nijk begint samenwerkingsvormen altijd op basis van vertrouwen, maar zorgt dat hij ook weer alleen verder kan als het niet loopt. ,,Ik leg altijd vast wat er gebeurt als het niet goed gaat.” Niet dat vertrouwen beschaamd is of het anderszins wel eens echt is misgelopen. ,,Dat komt denk ik juist doordat alles goed is afgesproken en vastgelegd.”
 
Met collega-zorgboeren zit hij ook regelmatig om tafel vanwege het Kengetallen project. ,,Daardoor komen we geregeld bij elkaar over de vloer.  Daar leer je ook weer veel van.”
 
Niet iedereen raadt hij samenwerking aan. ,,Je moet er wel de persoonlijkheid voor hebben. Je moet openstaan voor een ander, niet op je strepen gaan staan. Je zult altijd veel moeten geven voor je iets ontvangt. Maar er iets aan willen verdienen is niet verkeerd. Dat is wat mij betreft voor ieder samenwerkingsverband een gezond uitgangspunt: dat je er beiden beter van wordt.”
Bron: Handboek samenwerking in de (multifunctionele) landbouw