Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Een procesbegeleider is nodig om de vaart erin te houden

afbeelding van Helma te Velde

Toos Brands heeft samen met haar man Jos een biologisch melkveebedrijf en educatieboerderij in Lemiers, Zuid-Limburg. Daar ontvangt ze schoolkinderen en organiseert ze kinderfeestjes. Ook geeft ze rondleidingen aan vakantiegangers. Door samenwerking met andere educatieboeren wil ze de bekendheid van boerderijeducatie vergroten.
 
Als onderneemster heeft ze zelf al langer ervaring met samenwerken. ,,Een campinghoudster uit de buurt heeft mij negen jaar geleden gevraagd of ik gasten van haar wilde rondleiden. Dat vond ik goed passen, vooral omdat het een camping is die onder natuurkampeerterreinnen valt . Ik breng mensen en vooral kinderen graag bij hoe het eraan toegaat op een melkveebedrijf. Veel mensen komen voor het eerst op een boerderij.”
 
Daarna bedacht ze zelf dat de gasten van een nabijgelegen vakantiepark ook interesse zouden kunnen hebben en stapte op de programmamaker van het park af. Die was enthousiast en probeert gasten nu ook warm te maken voor een boerderijexcursie, evenals andere ondernemers binnen het samenwerkingsverband Heuvelland. ,,We versterken elkaar. Door mensen iets te bieden blijven ze langer en met meer plezier op hun vakantie adres. Daarom worden er arrangementen aangeboden. Ik vind het heel leuk om met name kinderen te laten zien hoe we kalfjes grootbrengen en koeien melken. Ook verdien ik er natuurlijk iets mee.”
 
Een intensievere samenwerking vindt plaats binnen Boerderijeducatie Limburg, waar elf educatieboeren zich hebben verenigd. ,,We gaan voor gezamenlijke promotie en belangenbehartiging. Vooral richting scholen. Nee, ik ben niet bang voor concurrentie want het aantal scholen is veel groter dan dat we samen aankunnen. Het is een kwestie van bekendheid en budgetten om meer scholieren op het erf te krijgen. Bovendien zitten we mooi verspreid en heeft ieder zijn eigen expertise. Doordat we bij elkaar op bezoek zijn geweest weten we wat een ander te bieden heeft en verwijzen we ook door. Zo doe ik geen vrijgezellenfeesten, en een ander geen kinderfeestjes, maar weten we elkaar wel te vinden als er zo’n vraag binnenkomt.”
 
Maar ook al zijn er gezamenlijke belangen, het is lang niet altijd vanzelfsprekend dat er vervolgens samen aan die belangen gewerkt wordt, merkte Toos Brands. ,,We hebben begeleiding gekregen vanuit het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap. Dat was cruciaal. Een onafhankelijke professional die het proces bewaakt voorkomt dat ieder zich laat opslokken door het eigen bedrijf. En door zo samen sterk te staan kun je veel meer bereiken dan alleen.”
 
Bron: Handboek samenwerking in de (multifunctionele) landbouw