Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Educatieboer wil beter en zet door

Hoe kunnen educatieboeren nog beter aansluiten bij het onderwijs? En wat is nodig om meer schoolklassen naar de boerderij te krijgen? Zulke vragen pakken de ondernemers in het netwerk Educatieboeren binnen het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap bij de kop.
 
ZLTO-adviseur Gera van Happen begeleidt het netwerk. „We hebben nu twee bijeenkomsten gehad en we plannen er nog vier. In de bijeenkomsten delen we ervaringen. Verder nodigen we deskundigen uit.”
De deelnemende educatieboeren timmeren al een paar jaar hard aan de weg, vertelt Van Happen. „Hun meerwaarde hebben ze wel bewezen. Bij kinderen blijft een boerderijbezoek ontzettend goed hangen. Waarschijnlijk beter dan een willekeurige biologieles. Toch loopt het niet op alle bedrijven zo storm als ze gehoopt hadden.”
 
Eén van de oorzaken daarvan is dat educatieboeren moeten concurreren met een hoop andere initiatieven. „Scholen krijgen veel culturele uitstapjes gratis aangeboden. Het is de kunst om scholen op het juiste moment te benaderen. Om aansluiting te vinden moet je passen in de planning en het budget.”
Beter aansluiten bij de kerndoelen van het onderwijs is een andere uitdaging die bij het ondernemersnetwerk aan het licht is gekomen. Dat betekent dat ondernemers bewuste keuzes moeten maken over de ingrediënten die ze in het lesprogramma stoppen.
 
„Door bijvoorbeeld aandacht te besteden aan de techniek van een melkrobot, het kaasbereidingsproces of het gps-systeem draag je een steentje bij aan leerdoelen over natuur en techniek. De volgende stap is dat we meer gaan uitdragen wat een boerderijbezoek toevoegt aan het reguliere onderwijs.”
Kansen benutten kan ook door in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen zoals obesitas, zegt de ZLTO-adviseur. „Op de boerderij zien kinderen met eigen ogen waar voedsel vandaan komt. Dit past perfect bij kerndoelen over voeding en gezondheid. Vooral stadskinderen zijn dan een dankbare doelgroep. Stadslandbouw is nu helemaal hot, maar in feite doen educatieboeren daar al jaren aan.”
Aan gespreksonderwerpen geen gebrek bij het ondernemersnetwerk. Behalve verbeterpunten kijken de educatieboeren ook hoe ze van elkaar kunnen leren.
 
Zo loopt het aantal klassenbezoeken in de regio Nijmegen op schema, neemt Van Happen als voorbeeld. „Daar weten ze dat één plus één drie is. De educatieboeren hebben hun krachten gebundeld met het waterschap, natuurtuinen, enzovoorts. Gezamenlijk bieden ze via het Milieu Educatie Centrum een totaalpakket aan op scholen. Zo worden deze niet overspoeld met tien verschillende aanbiedingen.”
 
Bron: Nieuwe Oogst