Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Buitenlandse gasten trekken met populaire evenementen

“Hoe ontvang ik meer buitenlandse gasten op mijn boerderij?” was de titel van de workshop op de Dag van het Plattelandstoerisme in december. De brochure ‘Boerenbont en groene thee’ werd er gepresenteerd. Joan Tooten van Hoevelogies Nederland of Dutch farm holidays herkent er wel wat in: hij haalt al twintig jaar buitenlandse gasten naar Nederlandse boerderijverblijven. “Haak aan bij bekende festivals en benadruk bij alles hoe ver en dus dichtbij het vanaf Schiphol is.”
 
Israëliërs, Amerikanen en Chinezen
Hij ziet vooral Israëliers, Amerikanen en Chinezen naar Nederland komen, om verschillende redenen. “Israëliers en Amerikanen komen vooral voor de lol, Chinezen steeds vaker ook om zakelijke redenen. Ze hebben een ding gemeen: ze vinden het prettig om dichtbij Schiphol te zitten. Ze vragen dan ook of het binnen een straal van 80 mijl kan, dat is dus helemaal tot aan Twente.”
 
Arrangementen met klinkende namen
Verder maakt Tooten gebruik van de bekendheid van bijvoorbeeld de Jeroen Bosch tentoonstelling in Den Bosch, of het bloemencorso in Haarlem en omstreken. “Dan noem ik een arrangement bijvoorbeeld een Jeroen Bosch arrangement.” In een enkel geval komen er kinderen van emigranten, veelal boeren, die graag hun familie weer eens zien en een werkend bedrijf bezoeken. “Dat is voor mij makkelijk te organiseren, want ik heb alleen maar werkende agrarische bedrijven in mijn bestand.”
 
Punters spreken aan in China
In Boerenbont en groene thee worden een aantal voorbeelden gegeven van succesvolle promotie in het buitenland. Een zo’n voorbeeld is ‘De dames van de Jonge, een hotel in Giethoorn’. In 2005 vertrok Gabriëlla Esselbruggenaar samen met haar moeder naar China om een hotelcongres bij te wonen. Met een rugtas vol promotiemateriaal over hun hotel in het pittoreske Giethoorn en met ideeën die nieuw waren voor de Chinese toeristenmarkt, was het bezoek een daverend succes. Wat vooral aansloeg waren de foto’s van een trouwpunter in Giethoorn, maar ook het feit dat De Dames van de Jonge een echt familiebedrijf is. ‘In Nederland is een familiebedrijf niet zo bijzonder, maar voor de Chinese markt is dat een Unique Selling Point.’
 
Meer tips in brochure
Zo kent de brochure nog meer succesvolle voorbeelden van internationaal opererende plattelandsondernemers en tips om als recreatiebedrijf zelf gevonden te worden in het buitenland. De brochure bevat een handige checklist voor bedrijven die zich (meer) op het internationaal toerisme willen richten. In tijden van krapte en verzadiging van de markt is dat volgens de makers van de brochure geen overbodige luxe. Daarbij heeft het Nederlandse platteland buitenlanders ook echt veel te bieden. Ze moeten het wel eerst leren kennen.
 
De brochure is beschikbaar via deze link