Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Bedrijven zoeken beleving van de boerderij

Het bedrijfsleven vergadert graag buiten de deur. Waar kan dat nou leuker dan op de boerderij? De deelnemers uit het ondernemersnetwerk ‘vergaderen bij de boer’ van Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap runnen een vergaderaccommodatie of oriënteren zich daarop. Ze woonden een workshop bij van Linda Kerkhoven, die hen wegwijs maakte in in’s en out’s in vergaderland.
 
Wat zijn de trends? Welke eisen stellen klanten aan een vergaderlocatie? Hoe trek ik meer klanten? Op zulke vragen wilden de deelnemers uit het netwerk antwoord. Linda Kerkhoven (42) kent de kneepjes van het vak. Ze heeft namelijk zelf als bedrijfsleider gewerkt bij een vergaderlocatie. Sinds twee jaar runt ze Linda op Locatie (LOL) en adviseert ze locatiehouders om hun ruimte(s) in de markt te zetten als unieke vergaderlocatie. Uniek vindt ze de bedrijven van de ondernemers uit het netwerk zeer zeker. “Ik was verrast door de diversiteit. Van kersen, wijn, kruiden en olijven tot aardappels en paddenstoelen. Ze zijn allemaal onderscheidend en dat is een heel groot goed”, vertelt Linda. “Juist de authentieke producten in combinatie met de landelijke charme maakt dat bedrijven graag op zo’n locatie vergaderen.”
 
Toch viel het Linda op dat ze op de websites soms stropdassen en keurige kantoortafels tegenkwam. “Wat zonde is”, zegt ze. “Groen is trend. Bedrijven boeken juist een locatie in het buitengebied omdat ze de beleving van de boerderij zoeken. Dat gevoel mag, of eigenlijk moet al ontstaan bij het eerste websitebezoek. Dus laat maar zien hoe uniek en mooi jouw bedrijf is en om welk product het bij jou draait.”
 
Boerderijbeleving
Behalve groen zijn streekgerechten een opvallende trend, weet Linda. “Zakenlui willen niet alleen komen vergaderen, want dan waren ze wel op kantoor gebleven. Ze zoeken naar een totaal concept met goed eten. Serveer daarom bijvoorbeeld streekproducten en vertel er een anekdote bij. Je zou het misschien niet zeggen, maar dat maakt de beleving van de boerderij compleet. Mensen onthouden zulke details en vertellen het door.”

Die persoonlijke touch is eigenlijk niet meer weg te denken als je een locatie runt. “Het mag warmte uitstralen. Liever een huiselijke sfeer dan een kille en chique ruimte”, adviseert Linda. Daarnaast is moderne technologie een must. “Denk daarbij aan moderne presentatiematerialen zoals een beamer en goede wifi. Maar ook een flip-over en volle viltstiften. De gastheer of gastvrouw dient ervoor te zorgen dat het aan niks ontbreekt en alles op rolletjes loopt.” Dat betekent volgens Linda ook dat hij of zij beschikbaar moet zijn voor vragen. “Laat bijvoorbeeld je telefoonnummer achter.”
 
Social media
Er komt veel bij kijken als je succesvol wilt zijn met je vergaderlocatie. Om over de pr nog maar te zwijgen. “Onderschat de kracht van een goede website en social media niet”, zegt Linda. “Mijn eigen klanten krijg ik grotendeels via social media. En mond-tot-mondreclame doet veel.” Kortom, wie een ruimte beschikbaar heeft is er nog lang niet met enkel het plaatsen van een paar tafels en stoelen. “De aankleding, de service, de voorzieningen, de gastvrijheid, de pr,  enzovoorts. Als alles goed is geregeld, komen mensen terug. Wil je het professioneel aanpakken, dan kan je er fulltime mee bezig zijn”, sluit Linda af.