Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

‘Maak van je gast een fan’

Hoe vertel je jouw unieke verhaal over jouw product of dienst? Begin dit jaar gaf Goof Lukken hierover een workshop aan ondernemers uit het netwerk Marketing in agrotoerisme Zeeland van het project Netwerken Multifunctioneel Ondernemerschap. Zij hebben een verblijfsaccommodatie en werken aan nieuwe concepten. Goof Lukken is al jarenlang specialist en docent op het gebied van marketing, communicatie en trendwatching in de vrijetijdssector.
 
Een product aan de man brengen kan je prima oefenen met de ‘elevator pitch’, aldus Goof Lukken. Hij legt uit hoe dat werkt: “Beeld je in dat je in de lift stapt bij de bank en naar de tiende etage gaat. In de tijd dat de lift naar boven zoeft, moet je de kern van jouw concept vertellen. Een consument beslist tenslotte ook in een paar seconden of hij wel of niet geïnteresseerd is. Als de elevator pitch je goed lukt, dan ben je in staat om kernachtig jouw idee te verkopen.”
 
Fan
Na de elevator pitch is het tijd om het verhaal eromheen te ‘laden’, zoals dat in marketingtermen heet. Goof Lukken: “Daarbij krijgt het verhaal gestalte. Het verhaal wordt zichtbaar in concrete uitingen. Via internet, advertenties of social media. Probleem is vaak het beperkte budget voor bijvoorbeeld advertenties.” Hij heeft daar echter een oplossing voor. “Maak van je gast een fan. Mond-tot-mondreclame werkt in de praktijk uitstekend, maar niets gebeurt vanzelf. Zorg dus dat je gasten iets aanreikt om het verhaal te verspreiden. Dat kan een Facebookpagina zijn of een link naar jouw gastenboek of Zooverpagina. Diverse media zijn geschikt om gasten het gemakkelijk te maken hun mening achter te laten.”
 
Of een goed product wel of niet aanslaat, wordt volgens hem voor zo’n tachtig procent bepaald door een pakkende naam en een uniek verhaal. “Het is de kunst om het verhaal door te vertalen in tekst en beeld, zowel online als offline. Het plaatje moet kloppen. En het moet uniek zijn. Opvallen is noodzaak. Wat maakt jouw product of dienst anders dan alle anderen?”

Passie
In het netwerk werken de plattelandstoeristische ondernemers van idee naar concreet product. De ideeën variëren van complete arrangementen tot vernieuwende overnachtingsplekken. ZLTO-adviseur Multifunctionele Landbouw Nicole van Hoof begeleidt de groep. “Ik bewonder de drive van de multifunctionele ondernemers”, zegt Goof Lukken. “De leercurve die ze doormaken is gigantisch. Ze pakken dingen goed aan, zijn trots op wat ze doen en doen dat vol overgave. Die passie zie je lang niet in alle sectoren terug.”
 
Lees ook de andere artikelen uit de nieuwsbrief van Netwerken Mulftiunctioneel Ondernemerschap. U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.